AmazingCounters.com

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ

Top

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ


ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ - ΑΘΩ. 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΕΓΝΑΤΙΑ 109 54635 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το γραφείο προσκυνητών της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετεί κάθε άρρενα που εκφράζει την επιθυμία να επισκεφθεί το Άγιον Όρος. Οποιασδήποτε εθνικότητας, υπηκοότητας όπως και δόγματος. Για τους ημεδαπούς, ομοδόξους και αλλοδόξους κράτηση που αφορά στο διαμονητήριο, δηλαδή την άδεια εισόδου στην Αθωνική Πολιτεία, μπορεί να γίνει έως και τρεις μήνες πριν την επιθυμητή ημερομηνία. Καταχωρώντας τηλεφωνικώς τα πλήρη στοιχεία ταυτότητος ή του διαβατηρίου. 

Στα ανήλικα τέκνα προσχολικής ηλικίας η είσοδος απαγορεύεται, εκτός και γίνει ειδική συνεννόηση με τη Μονή που θα φιλοξενηθούν.

Οι αλλοδαποί, αλλόδοξοι και ομόδοξοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν κράτηση έξι μήνες πριν, με την αποστολή φωτοτυπίας του διαβατηρίου τους ή αιτήματος στο παρακάτω mail: athosreservation@gmail.com 

Ιδιαίτατα σημαντικό για την εξυπηρέτηση όλων των προσκυνητών να εξασφαλίζουν πρώτα το διαμονητήριο από το γραφείο Θεσσαλονίκης και κατόπιν να επικοινωνούν με τις Ιερές Μονές για την φιλοξενία τους. Επίσης κάθε ομάδα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τον αριθμό των πέντε ατόμων και αυτό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ίδιων των προσκυνητών, στις μετακινήσεις και στην φιλοξενία τους.

Η συγκοινωνία εξυπηρετεί τόσο τις παραθαλάσσιες, όσο και τις πιο απομακρυσμένες Μονές. Ωστόσο υπάρχουν και πολλά μονοπάτια που μπορούν οι περιπατητές να ακολουθήσουν. Οι βιντεολήψεις απαγορεύονται, η φωτογράφηση επιτρέπεται αλλά όχι μέσα στις Μονές. Η χρήση ποδηλάτου επίσης απαγορεύεται.

Η ενδυμασία των προσκυνητών θα πρέπει να συνάδει με την ιερότητα του χώρου (όχι κοντά παντελόνια και σκουλαρίκια).

Η παραλαβή των διαμονητήριων γίνεται από το γραφείο προσκυνητών στην Ουρανούπολη (ώρες λειτουργίας: 07:30 - 13:30, τηλ.: 23770 71421) την ημέρα της αναχώρησης.

Με προσυννενόηση στο γραφείο Θεσσαλονίκης, μπορεί να γίνει παραλαβή διαμονητηρίου και από το λιμάνι της Ιερισσού (δεν υπάρχει γραφείο).

Η ισχύς των διαμονητηρίων είναι τεσσάρων ημερών (τρεις διανυκτερεύσεις).

Το κόστος των διαμονητηρίων είναι 25 € για τους ομοδόξους και 35€ για τους αλλοδόξους. Έκπτωση γίνεται σε ειδικές ομάδες προσκυνητών όπως μαθητές, φοιτητές, κληρωτοί, ανάπηροι οι οποίοι πληρώνουν 10€. Για τους πολύτεκνους (τέσσερα τέκνα και άνω) το κόστος είναι μηδέν.

Τέλος για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών στις θαλάσσιες συγκοινωνίες η προκράτηση είναι απαραίτητη.

Ωράριο γραφείου Θεσσαλονίκης καθημερινά 09: 00 - 16:00 

Τηλέφωνο Ημεδαπών 2310252575 

Τηλέφωνο Αλλοδαπών 2310252578

Χρήσιμες οδηγίες
για προσκυνητές του Αγίου Όρους.

Χρήσιμο!

Οποίοι δεν έχουν ξαναπάει στο Ορος, παραθέτω κάποιες βασικές κατευθύνσεις, όσον αφορά το τι πρέπει νά έχει μαζί του ένας προσκυνητής. Έμφαση πρέπει πάντα να δίδεται, στην ανάγκη να έχουμε μαζί μας όλα όσα θα χρειαστούμε, αλλά όμως χωρίς να κάνουμε καταχρήσεις σε θέματα όγκου και κυρίως βάρους. Σύγουρα θα πρέπει νά έχεται μαζί σας Ταυτότητα, ή Διαβατήριο. 

Προτείνω τα εξής σε σχέση με τον ρουχισμό, καθώς και άλλα είδη, που πρέπει να υπάρχουν στην αποσκευή μας (η οποία πρέπει νά΄ναι ΜΟΝΟ ΜΙΑ, όχι περισσότερες).

1. ΔΕΝ προτείνω, το να πάρει κάποιος μαζί του παπούτσια (εκτός φυσικά από αυτά που φοράει κατά την διάρκεια του ταξιδιού). Τα παπούτσια πρέπει νάναι γερά, αθλητικά ίσως, ή τύπου αρβύλας.

2. Μην πάρετε επίσης μαζί σας, παντόφλες, σαγιονάρες κλπ, κατά τη γνώμη μου. Εξάλλου αυτά συνήθως υπάρχουν στα μοναστήρια.

3. Ενα (1) παντελόνι και μόνο. Εννοείται ότι το δεύτερο, το οποίο επίσης απαιτείται, το φοράμε κατά το ταξίδι μας.

4. Δύο (2) μπλούζες κοντομάνικες ή πουκάμισα (συν ένα τρίτο, το οποίο φοράμε ήδη). Δέον εδώ να επισημανθεί, ότι ένα εκ των προηγουμένων, το προορίζουμε για ενδυμασία Εκκλησιασμού αποκλειστικώς.

5. Σημασία ιδιαίτερη να δοθεί στην ανάγκη άφθονων υποενδυμάτων και καλτσών.

6. Η χρονική συγκυρία του Μαΐου, είναι αμφιλεγόμενη, από άποψης ζέστης. Επομένως καλό είναι να έχετε, ένα κάπως πιό "βαρύ" ρούχο, ή μπουφάν, για το βράδυ, ή για νωρίς το ξημέρωμα (εγερτήριο καθημερινά περίπου στις 3.00 - 4.00 π.μ.).

7. Απαραίτητο επίσης είναι, ένα καπελλάκι για τον ήλιο, κατά την διάρκεια των πεζοποριών.

8. Πολλοί παίρνουν μαζί τους πετσέτες, προσώπου ή σώματος κλπ. Δεν είναι υπερβολικό αυτό βέβαια. Σχεδόν σε όλα τα μοναστήρια διατίθενται πετσέτες στους προσκυνητές.

9. Όσοι, για οποιονδήποτε λόγο, ακολουθείτε αγωγές, θεραπείες, μην ξεχάσετε τα σχετικά σκευάσματα. Δεν μπορείτε να τα βρείτε στο Ορος εύκολα.

10. Μιας και ο λόγος περί φαρμάκων γενικώς, να αναφέρω: Αν κάποιος έχει για παράδειγμα, συχνούς πονοκεφάλους, ή ευαισθησία στο στομάχι, είτε εποχικές αλλεργίες, καλό είναι να φροντίσει, έστω και προληπτικά, νά'χει μαζί του τα απαραίτητα σκευάσματα. 

11. Λόγος περί κουνουπιών και εντόμων. Καλό είναι να έχετε μαζί σας φιδάκι (σπιράλ, που ανάβει και καίγεται), αντικουνουπική λοσιόν,   επίσης αλοιφές για τσιμπήματα εντόμων.

12. Κινητά τηλέφωνα. Εντός του Ορους υπάρχουν καρτοτηλέφωνα ΟΤΕ. Επισημαίνω όμως, ότι είναι λίγα στο Ορος, τα σημεία εκείνα, στα οποία μπορεί να φορτιστεί το κινητό σας. Πολλές μονές έχουν ηλεκτροδοτήσεις, σε χαμηλότερη τάση (π.χ. 110 Volt), όπου οι φορτιστές δεν δουλεύουν. Υπάρχουν επίσης μονές όπως η Κωνσταμονίτου που δεν υπάρχει ΚΑΘΟΛΟΥ ηλεκτρικό ρεύμα. Οσοι επομένως πάρετε μαζί σας κινητό, πρέπει να το απενεργοποιείτε για αρκετές ώρες ημερησίως, ώστε να "αντέξει" για μιά βδομάδα αφόρτιστο.

13. Πολλές φορές υπάρχει στο Ορος ανάγκη φακού.

14. Στο θέμα της υγιεινής. Στο Αγιον Ορος, θα βρείτε παντού σαπούνι χειρός. Δεν θα βρείτε όμως πουθενά σαμπουάν. Επίσης αυτό δεν σημαίνει, ότι πρέπει να πάρουμε 2-3 σαμπουάν μαζί μας! Επίσης, αλλού υπάρχει χαρτί υγείας, αλλού όχι. Χρειάζεται και επ' αυτού μέριμνα. Ομοίως φροντίστε για ξυριστικά, οδοντόβουρτσες κλπ. Ξαναλέω, ότι οξύμωρο θάταν να πάρουμε μαζί μας 2-3 αφρούς ξυρίσματος! Κάποιοι προσκυνητές έχω δει να χρησιμοποιούν πούδρες ή αλοιφές για πληγές που τους παρουσιάζονται, συγκάμματα κλπ.

15. Δεν κρίνω σκόπιμο, να πάρουμε τροφή, κονσέρβες, ξηρούς καρπούς ή ο,τιδήποτε βρώσιμο. Η μοναστηριακή διατροφή είναι υπερεπαρκής, αν και λιτή. Αν κάποιος όμως είναι συνηθισμένος σε κάτι παραπάνω, ας φροντίσει να μην πεινάσει.

16. Καφέ και ζάχαρη αγοράστε από της Καρυές στο Όρος.

17. Όσοι είστε καπνιστές, καλό είναι να έχετε μαζί σας, ολόκληρη την ποσότητα καπνού που θα χρειαστείτε.

18. Χρήματα. Η φιλοξενία στο Αγιον Όρος είναι απολύτως δωρεάν. 

Το μόνο που χρειάζεται είναι να πληρωθεί το διαμονητήριο (25 ευρώ), τα εισιτήρια των πλοίων, του λεωφορείου και τα όποια ταξί. Το maximum του κόστους όλων αυτών, δεν θεωρώ ότι υπερβαίνει τα 100 ευρώ. 

Γενικά το κόστος ενός Αγιορείτικου προσκυνήματος, είναι σχεδόν αμελητέο, όσο αφορά τα εντός του Ορους. Οι μεγαλύτερες δαπάνες, αφορούν την διαδρομή από και προς. Ο καθένας βέβαια ας υπολογίσει το κόστος μετάβασης (βενζίνες, διόδια, καφεδάκια στη διαδρομή, φαγητό επίσης, κόστος ξενοδοχείων κ.τ.λπ.
Επίσης αγορές εντός του Αγίου Ορους (κειμήλια, σταυρούς, κομποσχοίνια, λιβάνι, εικόνες κλπ).

Και βέβαια τελειώνοντας να πω, ότι όλα τα ανωτέρω λίγη σημασία έχουν, μπροστά στην ύπαρξη καλής διάθεσης, αγάπης και αδελφικότητας. Γιατί αν υπάρχουν αυτά, συνοδοιπόρος μας θα είναι η Παναγία μας. Και θα είναι υπερβολικά, έως και άχρηστα, όλα τα ενδεχόμενα "εκδρομικά αξεσουάρ".

Από την Ιερά Επιστασία έχουν ανακοινωθεί οι παρακάτω: 
Οδηγίες για τους προσκυνητές :

1. Η ενδυμασία και η όλη παρουσία σας να είναι σεμνή και ευπρεπής, όπως αρμόζει σε ιερό χώρο.

2. Τα κινητά σας τηλέφωνα να είναι κλειστά στην Εκκλησία, στην Τράπεζα και στον αυλόγυρο των Ιερών Μονών και των λοιπών Ιερών Σκηνωμάτων.

3. Μη κυκλοφορείτε χωρίς άδεια σε άλλα κτίρια και χώρους, πέραν των χώρων φιλοξενίας. 

4. Να συμμετέχετε ήσυχα και αθόρυβα στην Εκκλησία και στην Τράπεζα και να σέβεσθε το πρόγραμμα και τις επί μέρους οδηγίες του κάθε Ιερού Σκηνώματος. 

5. Απαγορεύεται η χρήση συσκευών τηλεόρασης, ραδιοφώνου και μουσικής. 

6. Γενικά δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους, στον αυλόγυρο των Ιερών Μονών και των λοιπών Ιερών Σκηνωμάτων. 

7. Απαγορεύεται αυστηρά η κατασκήνωση στο ύπαιθρο. 

8. Απαγορεύεται το κυνήγι και η εισαγωγή όπλων και σκύλων. 

9. Απαγορεύεται αυστηρά η εικονοληψία (βιντεοσκόπηση) χωρίς άδεια. Οι σχετικές συσκευές και το υλικό κατάσχονται από τα όργανα της τάξης. 

10. Απαγορεύεται η φωτογράφηση μοναχών και εσωτερικών χώρων, χωρίς προηγούμενη άδεια. 

11. Η διάρκεια της φιλοξενίας σας είναι τέσσερεις ημέρες (3 διανυκτερεύσεις), ενώ σε κάθε Ιερό Σκήνωμα μία ημέρα. Φροντίστε να έχετε προσυνεννοηθεί, προς αποφυγή ταλαιπωρίας. 

12. Αν είστε κάτοχος Ειδικού Διαμονητηρίου, δηλ. προσκεκλημένος ενός Ιερού Σκηνώματος, μη ζητήσετε φιλοξενία σε άλλο Ιερό Σκήνωμα, γιατί αυτό αποτελεί παραβίαση των κανόνων φιλοξενίας του Αγ.Όρους.

Θυμήσου!
Εξομολόγηση: Το σβηστήρι του Θεού.

  • Επωφελήσου της παρουσίας σου στο Όρος και ψάξε να βρεις Πνευματικό και εξομολογήσου.
  • Σε όλα τα Μοναστήρια στο Άγιο Όρος και διάσπαρτοι σε Σκήτες και Κελιά υπάρχουν πολλοί Πνευματικοί, Αν πας στο Άγιο Όρος μπορείς να γνωρίσεις κάποιους από αυτούς και να συζητήσεις μαζί τους προβλήματα και συνειδησιακά βάρη που σε ελέγχουν καθημερινά.
  • Ρωτήστε των Αρχοντάρι για τον Πνευματικό της Μονής που επισκέφθηκες και μη διστάσεις να των πλησιάσεις. Βρες κάποιον ενάρετο Πνευματικό και ακολούθα της οδηγίες του. Δε θα χάσεις! Και πόσο ευλογημένο θα ήταν να μεταλάμβανες των Θείων Μυστηρίων εντός του Αγιώνυμου Όρους. Έλα σε επαφή μαζί του.
  • Θα είναι ανώφελο το ταξίδι σου αν δεν λάβεις πνευματικούς καρπούς, γιατί το Όρος αυτό προσφέρει.

Αγιορείτικη ώρα - Ημερολόγιο.

Το εικοσιτετράωρο στο Άγιο Όρος υπολογίζεται σύμφωνα με το βυζαντινό ημερολόγιο, που μετακινείται κατά τις εποχές του έτους, ούτως ώστε η ανατολή να συμπίπτει κατά το δυνατόν με την ώρα μηδέν. 

Στις Μονές του Αγίου Όρους ισχύει η βυζαντινή ώρα, κατά την οποία το ημερονύκτιο αρχίζει με τη δύση του ήλιου που σηματοδοτεί πάντα την 12η ώρα. Στα περισσότερα μοναστήρια η ρύθμιση της ώρας γίνεται κάθε Σάββατο βράδυ για όλη την επόμενη εβδομάδα. Στη μονή Ιβήρων, αντίθετα, το ημερονύκτιο αρχίζει με την ανατολή του ηλίου. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι στο Άγιον Όρος ισχύει το "Ιουλιανό" ημερολόγιο.

εφαρμογή για κηνιτά: περισσότερα

Κάντε μια Δωρεά για την συντήρηση της σελίδας και του Μετεωρολογικού Σταθμού.